לוגו מוזה מקצועית

תמר אגמון, ליווי וייעוץ למנהלים.

טיפול זוגי ומשפחתי בעסק

 

ייעוץ עסקי הוא תהליך רגיש מאד. בשלב ההתחלתי, העסק הוא חלום סודי ולא מנוסח. היזם, שעדיין אינו יודע שזה מה שהוא, מגיע לפגישה איתי ומעז לספר לי את הרעיון שמהבהב בביישנות בתוך הראש והלב שלו. בעדינות ובהקשבה עמוקה, אנחנו מתחילים לפענח יחד את הדרך שבה יתגשם  החלום שלו על פני האדמה. קודם כל, דרך התאמה למבנה העסקי-נפשי של היזם. רק אחר כך מתחילים לעבוד על הורדת הרעיון למציאות הממשית. בדרך הייחודית שתתאים לו.

כשבעלי העסק הם לא יזם אחד אלא שניים, מדובר בתהליך אחר לגמרי.

כששניים מנהלים יחד עסק, או מבקשים להקים משהו חדש ביחד, מערכת היחסים שלהם היא חלק גדול מהתהליך. היא שותפה נוספת בעסק.

 

סוגים שונים של זוגיות עסקית

 

השותפות

שתי שותפות מקצועיות הכירו במסגרת לימודיהן והחליטו להקים יחד עסק בתחומן. כל אחת מביאה את המומחיות שלה, את הנישה שלה בתוך התחום המשותף. האחת היא אש להבה, ממהרת לראות את השורה התחתונה ולהגיע לתוצאות, מתקשה כשהדברים לא הולכים לפי ההיגיון שלה. השניה מעמיקת חשיבה, רגועה, שקולה ואיטית. חוששת לראות קדימה, מתמקדת בפרטים העכשוויים.

מעבר לרעיון העסקי המבריק שהן יצרו, שעוזר למאות אנשים, חלק ניכר מעבודתנו המשותפת נסב סביב מלחמות אגו סמויות, שהסכימו להתגלות עם הזמן. על מי המנהלת ומי הסגנית, מי הביאה יותר לקוחות, מיהי בעלת הניסיון ומי זו שמחזיקה את העסק 'על אמת'. בזכות מי יש יותר חשיפה ויותר הכנסות. כשאחת נמצאת עם ילד חולה בבית, היא מתקשה לשחרר ולסמוך על שותפתה, שתתקדם כפי שרצתה.

כשיכולנו להתבונן ולראות את מערכת היחסים בין שתי החברות, נוצרה אפשרות להתאים את משימות העסק ואת התפקידים הרשמיים של כל אחת מהן, כך שיתאימו באופן הרמוני למקצב של כל אחת וליכולות שלה. הגיעה הבנה כי שתיים אינן יכולות וגם לא צריכות לשבת על אותה משבצת ולעשות את הכל יחד ואותו הדבר.

האחיות

שתי אחיות החליטו לפתוח מותג יצירתי, שפוגש את חלום ילדותן. לאחת יש זמן פנוי לעבודה הפיזית היומיומית ולשניה יש משפחה צעירה בימי קורונה, מעט מאד זמן פנוי ופנאי רגשי ומחשבתי, אך היא בעלת החזון וההובלה. האם יש צורך בשתי שותפות בעלות נפח עשייה זהה? האם תרומתה של כל אחת נמדדת על פי אותם מדדים? יש מדדים של זמן וכוחות, שעות בהן מתבצעת פיזית מלאכת הייצור. ויש מדדים פחות מדידים, של חשיבה מחוץ לקופסא, מציאת פתרונות יצירתיים ויכולת ראייה רחבה. כאן מצאנו אפשרות לחלק את זמנן של השותפות לפי המדדים הרלוונטיים לה. יתכן שאחות א' תקיים יותר שעות פיזיות בעסק, בשבוע שבו אחות ב' כלל לא להיה נוכחת בו. יתכן ששעותיה של אחות ב' יהיו פחותות, אך תובנותיה וההחזקה שלה יניבו תוצאות ארוכות טווח, שיסייעו לאחות א' להמשיך בפעילותה. באופן בלתי נמנע, יעוץ עסקי לשתי אחיות מכניס לתוכו גם תכנים רגשיים עמוקים לגבי מקומה של כל אחת במשפחה וזו מול זו. מתוך התבוננות בפעילות העסקית והיצירתית שלהן, יכולנו לראות את ההישענות שלהן זו על זו וכמה משאבים הן מעניקות זו לזו דרך מערכת היחסים המיוחדת שלהן. משאבים רגשיים אלו אינם יכולים להימדד בצורה מספרית של זמן וכסף.

הנשואים

זוג נשוי שנים ארוכות, מחליטים להקים פרויקט חברתי שאפתני. לראשונה בחייהם הם ניצבים מול הצורך לתכנן מראש את מהלכיהם, לבנות פרזנטציה, תכנית עסקית, להגיש אשרות ומסמכים רשמיים. לאחר שנים רבות של זרימה וצמיחה טבעית, כמו משפחה, הצורך בהתנהגויות חדשות ולא מוכרות כאלו יוצר הרבה התנגדויות. כשאוהבים ומכירים היכרות עמוקה זה את זו מאז הנעורים, לעיתים קשה לראות את ההתנהגות החוץ-משפחתית זה של זו, לא בתור איש ואישה נשואים והורים, אלא בתור מנהלי עסק רחב.

גם מולי נוצרת התנגדות, כשאני נכנסת לתוך מסגרת פרטית ואינטימית של משפחה ותיקה. כשחיים בתוך שפה פרטית-משפחתית, זה מאתגר פתאום להוציא את הרעיון שלהם החוצה, לאדם חדש בעל שפה חיצונית. התרגום בין השפות הללו אינו רק מילולי, אלא גם רגשי והתנהגותי. איך מתנהלים שלא באוטומט שהתרגלנו אליו אחרי שנים של יחסים?

 

זוגיות פתוחה – בין הבית לעסק

רעיון מתחיל בפנים, בלב ובראש. לפעמים ההבשלה נמשכת שנים רבות ולפעמים היא מושפרצת החוצה לעולם באופן מיידי. אדם מעז לבטא לחישה מבוישת של החלום שלו, בלי לדעת מה תהיה התגובה ואיך זה ייראה בחוץ. לפעמים לקוחות אומרים לי "רק התחושה של לספר לך את הרעיון שלי, כבר מקלה עלי. עד עכשיו העזתי לספר רק לאישתי". כולנו זקוקים להכרה, להקשבה, למישהו שיראה אותנו ואת הרצונות שלנו. במובן העסקי – כל רעיון זקוק למי שיקבל אותו ככה, לא מוכן ולא מושלם, ויגיד לו אוקיי, בוא נראה איך מגשימים אותך.

העסק זולג הביתה. גם כשהיזם או היזמת מקימים לבד עסק, קיים שיקול של הבית והחיים. אם עד כה סיפרתי רק לאישתי, עכשיו יש עסק שאותו אני מספר לעוד אנשים. אם עד כה העזתי רק לחלום בתוכי, עכשיו אני מעז להביא את הרעיון הביתה, ולשמוע מהאנשים הקרובים לי את דעתם.

מתחילה זוגיות עם העסק. העסק הוא ישות שיש להקשיב לה, לכבד את הקצב ואת הצרכים שלה. לשים לב מתי אנחנו לוקחים יותר ממה שהיא מסוגלת לתת ומתי אנחנו מזניחים אותה ולא נותנים לה את מה שהיא צריכה ומבקשת. הישות הזו מתפתחת ולומדת איך להשתלב בתוך חיי משפחה קיימים.

 

מבנה עסקי נפשי – טיפוסים של אנשי עסקים

 

תורות עסקיות שונות מתמקדות בטיפוסי ניהול, המחולקים לפי אופיים. לכל טיפוס יש אות ואיפיון ייחודי.

אנשים שעובדים על התפתחותם האישית יגלו שהטיפוס שהם תמיד חשבו שהם, הולך ומתגמש לכיוונים של טיפוסים שונים ושלמעשה קיימים בתוכנו כל הטיפוסים, כל אחד במינון שלו. אם תבחנו את מי שהייתם לפני שש או עשר שנים והיום, תראו כי אתם לא אותו טיפוס ושאין מובהקות. אני גיליתי על עצמי שיש בי תושיה, יכולת פרקטית הרבה מעבר למה שתפסתי מעצמי בתור היפית חולמנית. חוכמת הדרך (ולהיות אמא) לימדו אותי להצליח לדרוך על הקרקע ולתת לידיים להמשיך לעבוד, גם כשהראש והלב מרחפים בעולמות אחרים.

לתת ליד החזקה להוביל

קרל גוסטב יונג איפיין כמה טיפוסי אישיות, הממוקמים בקצוות מנוגדים של סקאלה, ועליהן ניתן למקם את אופי וסגנון האדם בצורה גמישה. קו אחד הוא בין מופנם (אינטרוורט) למוחצן, והוא הבסיס לאישיות האדם. הקו השני עובר בין אינטואיציה לחושים, מה שעבורי מזכיר את החלק הנקבי והחלק הזכרי הקיימים בכל אחד. הציר השלישי עוסק בחשיבה מול רגשות – קבלת החלטות לפי רגש ואיך החלטה שלי תשפיע על רגשות של אחרים לעומת לפי חשיבה מושכלת שבה מקבלים החלטה לפי עלות מול תועלת, סיבה ותוצאה. הציר הרביעי על פי יונג הוא שיפט מול תפיסה – איך מתנהלים בחוץ מול אנשים, בגמישות או בקפדנות.

תלמידותיו, מאיירס ובריגס, המשיכו את ההבחנות הללו ובנו בעזרתן כלי לאפיון טיפוסים, המאפשר לבדוק התאמה בין אנשים, אפשרויות לעבודה משותפת, ניהול וקבלת החלטות בחיים ובעסק.

 

יש לנו שתי ידיים. אנחנו פועלים באופן טבעי עם היד החזקה, הדומיננטית שלנו.  אם בתהליך יעוץ וליווי עסקי, נעבוד תכף ומיד על להפעיל את היד הפחות דומיננטית, הדבר עשוי להוביל לתקיעות והתנגדות. לא חייבים. אפשר ורצוי להתחיל מלעבוד על הצדדים הטבעיים, שזורמים בקלות אצל היזם, ודרכם למצוא איך לפעול ואיך להתחיל את הדרך החדשה שלו. אם אדם הוא מאד מופנם, לא נריץ אותו קודם כל לחשיבה שיווקית ואיך לצאת מיד לאור. אם אדם מעדיף את הוואו של התמונה הגדולה, החזון הרחוק והמופלא שלו, כדאי ואפשר להתחיל משם, ואז ללמד אותו איך למצוא את הפרטים הקטנים, ולהסכים להיות בהם. התבונה היא למצוא את הנתיב הפשוט אצל כל אדם, ומשם לצאת לדרך. ככל שנבנה אמון ותחושת חוזק, ניתן יהיה לעבור דרך פחדים, מחסומים והתנגדויות שיגיעו בהמשך. ולבנות עוד יכולות גם מתוך היד הלא דומיננטית.

 

תרגיל שיעזור לך לזהות את המבנה העסקי נפשי שלך:

ערכו שתי רשימות – פעולות שמרוקנות אותי במהלך היום ופעולות שמתדלקות אותי במהלך היום. שימו לב איפה יש יותר משקל במהלך היום – על להיאבק לעשות את מה שמרוקן אותי, או על לזרום עם מה שממלא אותי. רובנו נלחמים על להיות מה שלא טבעי לנו.

העסק בגלגל החיים

חלוקה נוספת של טיפוסים עסקיים עשה יצחק אדיג'ס, אשר ראה את מחזור חיי העסק כשלבי חיים. ואם אנחנו פה בענייני זוגיות; כל רעיון, יוזמה, חלום ופטנט מתחילים בהידלקות, חיזור בין שניים, התאהבות. ואם הולך טוב, ממשיך לבניה של משהו חדש בעולם, לידה של תינוק-רעיון שמתחיל לגדול וללכת בכוחות עצמו ולהיות עסק. לכל עסק יש גם את שלבי הקמילה שלו, כמו לכל מחזור חיים. אין זה אומר שכל עסק ימות תמיד, אבל בכל עסק יש מחזורי שינוי, מיתה של משהו ישן ולידה של חדש.

אדיג'ס גם הוא חילק את האנושות לארבעה טיפוסים, אך דגל בשילוב אורגני בין כולם, כשכל טיפוס נקרא על פי מינונים של החוזקות שלו. הטיפוס היזמי, המקדם (Entrepreneur), הטיפוס הביצועי, המשימתי  (Producer), הטיפוס האדמיניסטרטיבי, המנתח (Administrator ) והטיפוס המתכלל, שמשלב בין אנשים, מקומות ורעיונות – האינטגרטור (Integrator). כל אחד מהם מתאים יותר לשלב אחר של חיי העסק. סטארטאפ בתחילת דרכו יזדקק למנהל בעל מינוני יזמות ואינטגרציה גבוהים מאשר אדמניסטרציה וביצוע. מנהל בתאגיד ותיק יהיה יותר אדמיניסטרטור ופחות יזם.

 

בזוגיות עסקית – היתרון של שניים הוא נפלא, לכל אחד יש יד דומיננטית ייחודית שיכולה להצטרף אל הישות החדשה שנקראת העסק. אנשים שעובדים יחד יוכלו להשלים את צרכי העסק, דרך נתינה של הצדדים החזקים יותר שלהם, איפשור וקבלה של צדדיו החזקים של השותף, בן הזוג העסקי שלהם.

 

זיהוי של איזה טיפוס אנחנו יעזור לנו לראות נקודות עיוורות בניהול העסק, לזהות מתי אני עלולה לפגוע בלקוח או בשותף, מתי כדאי שאפנה את המשימה למישהו מתאים יותר ואתפנה לפעול מתוך האזורים הטובים יותר שלי.

 

להיות מודעים לעצמנו מתוך מערכת יחסים, זה אולי הדבר החשוב ביותר שניתן לעשות למען עצמנו, למען האחר ולחיות חיים טובים יותר. הורים שמטפלים בעצמם ומפתחים מודעות לעצמם, לומדים לקחת אחריות על חייהם ועל חולשותיהם. כך הם מסוגלים לצלוח את החיים בצורה מיטיבה ולגדל ילדים בטוחים שיודעים שיש להם על מי לסמוך בבית. להיות יזמת ובעלת עסק, זו הזדמנות לעבודה פנימית משמעותית, התפתחות משמעותית שתורמת לעולם הרבה מעבר לפן העסקי.

 

אהבת?
שתפי את כל הטוב הזה!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.